tirsdag 13. september 2011

Sikk-sakk


Etter oppskrift fra Pickles og med picklesgarn kunne jeg strikke et flott teppe som jeg senere ga i gave. Liker det gamle mønsteret kjempegodt!

Mønster: http://www.pickles.no/sikk-sakk-teppe/

mandag 12. september 2011

mmMüsli


Jeg har laget müsli og heklet topplokk i det siste.

Topplokket er veldig enkelt, bare en flat runding som du hekler en liten kant rundt. Jeg avsluttet med bølgekant som jeg heklet slik: en runde med *1 fm, 1lm* og deretter *1 fm i lm, 5 st i neste lm*

Müslien laget jeg av store havregryn, mandler, hasselnøtter, valnøtter gresskarkjerner og solsikkefrø som jeg dryppet litt honning over (2 eller 3 ss). Puttet alt i dyp stekeplate ved 175 grader i ovnen ca 30 min. Rørte i bladingen hver 5. til 10. minutt.

NAM!

Tøff barnegenser




Denne tøffe barnegenseren har Hilde strikket med garn fra Pickles etter oppskriften på linken under
http://www.pickles.no/barndomsgenser-med-hette/

torsdag 24. mars 2011

Retrotid

Har du en gammel LP-plate som er ripete eller bare støver ned? Hvorfor ikke lage en morsom klokke?

Kjøp urverk og visere på f.eks. Clas Ohlson eller Panduro.

Utvid hullet litt vha en saks/kniv. Skrap av litt ved å snurre kniven/et av saksebladene rundt og rundt i hullet til det er stort nok til muttern på urverket.

Vil man ha en litt bulkete variant (som på det første bildet) varmes plata i ca 2 minutter i ovnen ved 150 grader. Press ned bulkene ved å legge plata mellom to stekeplater.
Den første klokka har visere og mutter, mens den andre klokka har visere og sekundviser.

Ideer til å gjøre retroklokka mer personlig:
-Hvorfor ikke male/lakke pilene i en matchende farge som på etikketten?
-Male på tall, lime på bilder?
-Skjære ut en figur i/av plata? (jeg har ikke klart å finne en fin måte å skjære ut noe på, har ikke riktig verktøy. Noen ideer?)

torsdag 24. februar 2011

Kul kartong

Melk- og juicekartonger kan ha lang levetid, her som lommebok:

Du trenger: kartong, trykknapp/borrelås


Vask og skyll kartongen godt. La den tørke helt før du starter klippinga.

Klipp av bunnen, den trenger du ikke. Fjern også toppen, hvis du ikke vil bruke den som flipp:


Brett inn sidene:

Brett kartongen slik du vil ha den, og klipp av overflødig kartong på bunnen:Merk hvor "flippen" begynner, og fjern sidene:


Brett ned den delen som ikke skal være flipp, og klipp til så den kan passe inni lommeboka:
Brett ned kartongdelen og fest lommeboka:

Klipp til flippen slik du vil ha den:Fremgangsmåte for enkel kartong:

Fjern bunn og topp:


Mål opp med et kort hvor stor lommeboka skal være og lag en brett:Klipp ca 1,5 cm bredere enn selve lommeboka på hver side, unntatt ved flippen:Teip sammen sidekantene:Tegn og klipp til flippen slik du vil ha den:
Nå er det bare å feste knapp eller borrelås.

 

fredag 18. februar 2011

Dublinkurv

- en smart kurv i heklet bomullsgarn til dill og dall, eller ting og tang.
Også fin til varme rundstykker på søndags morgen til en eller to personer, til twist eller annet innpakket godteri.

Kurven er 11x11 cm og 17 cm høy uten brettekant.

Garnet til denne kurven kjøpte jeg i Dublin. Siden jeg hadde glemt igjen håndarbeidet mitt hjemme måtte jeg kjøpe garn der. Det er et halvtykt bomullsgarn i 100 % bomull, og passer til heklenål 4. Til hver kurv brukte jeg 100 gram garn.

Hekle 21 luftmasker og start med fastmaske i 2. maske fra heklenålen. Hekle fastmasker i alle maskene = 20 fm. Snu med en luftmaske og fortsett med fastmasker. Ta nålen gjennom hele masken (begge trådene) så man slipper "riller".

Hekle fram og tilbake til du har et kvadrat. På min kurv heklet jeg 11 ganger fram og tilbake (=22 pinner).

Deretter hekler du opp masker rundt hele kvadraten. Hekle opp 20 masker på sidene og i hjørnemaskene hekles 3 fm (en fm i siste maske i hjørnet, en fm for å snu og en fm som første på neste side).

Fortsett med fm rundt og rundt til du har fått ønsket lengde på kanten. Avslutt med kjedemaske for å ikke få en brå avslutning. Fest tråden og kurven er ferdig!

Hvis kurven er beregnet til å henges på en krok kan man hekle en liten løkke av luftmasker på midten av en side.

God hekling!

onsdag 16. februar 2011

Grytekluter

Oppskriften på disse gryteklutene fant jeg på det fantastisket internettet! Jeg likte mønsteret med en gang jeg så det, så jeg måtte prøve. Nå henger de på en krok på kjøkkenet til ei venninne som nettopp har hatt bursdag.

Her finner du oppskriften.

tirsdag 15. februar 2011

Lappete krabbeteppe


Dette krabbeteppe er lagd av 8x8 lapper. Hver lapp er 15x15 cm før sammensying.
Jeg brukte bomullsstoff med sju forskjellige mønstre og la alle lappene utover gulvet for å finne rekkefølgen jeg ville ha. Sydde deretter rekkene sammen, presset sømmene og sydde de åtte rekkene sammen. Presset sømmer igjen, resultatet blir best da.

Teppet er vattert, så platevatt ble festet til lappeteppet ved å sy det fast i endene og i sømmen mellom to rekker to steder på teppet.
På dette teppet har jeg brukt et helt enkelt svart bomullsstoff som bakstykke. Jeg la lappeteppet og bakstykket rette mot rette og sydde rundt hele. En liten åpning ble holdt åpen for å vrenge lappeteppet. Deretter ble åpningen sydd igjen og jeg sydde en kantsøm rundt hele.

Så nå er det bare å vente på en ny verdensborger før jeg kan gi det bort!

lørdag 5. februar 2011

Sikker sokk

Her er en oppskrift på sokker som alltid blir bra, en oppskrift jeg skrev ned for mange år siden da søstera mi skulle lære å strikke sokker.

Materialer: sokkegarn
strømpepinner 3 1/2

Fremgangsmåte:

Legg opp 48 masker fordelt på 4 pinner. Strikk vrangbord med 2 rette, 2 vrange til ønsket lengde.

Strikk hæl over 22 masker slik:
strikk 12 masker glattstrikk (rett på retten, vrangt på vranga) og avslutt med vrangt.
Strikk til det er 10 masker igjen. Strikk to vrangt sammen (eller ta en maske løst av, strikk en maske rett og løft over den løse masken), strikk en maske og snu.
Strikk vrangt til det er 10 masker igjen, strikk 2 masker vrangt sammen, strikk en maske vrangt og snu.
Strikk til det er 8 masker igjen, strikk to vrangt sammen, strikk en maske og snu.
Strikk vrangt til det er 8 masker igjen, strikk to vrangt sammen, strikk en maske vrangt og snu.

For hver omgang du skal felle skal det være to masker mindre på pinnen helt til du er kommet helt på endene.

Plukk opp 8-10 masker på hver side av hælen og strikk en omgang rundt hele sokken. Hvis man vil ha "vrangbord" på oversiden av sokken fortsetter du med vrangt der du strikka vrangt på vrangborden. Hvis du vil ha glattstrikk strikker man bare rette masker.

På andre runde begynner felling på hver side av sokken. På høyre side strikker du to masker rett sammen (jeg syns det er finest å strikke sammen den siste masken du plukket opp og den første av maskene de "opprinnelige" maskene). På venstre side tar du en maske løst av og strikker en maske rett. Løft den løse masken over. (igjen syns jeg det er finest å ta den siste av de opprinnelige maskene løst av og strikke den første av den masken du plukket opp).

Slik feller du på annenhver pinne til sokken er "stram" nok, ca 40 masker. Fell maskene slik at fellingen danner en pen linje. Dette gjør du ved at den nye masken du fikk da du strikket to sammen forrige gang strikkes sammen med masken før. På venstre side løftes den "nye" masken av og neste strikkes.

Strikk så til foten rekker til omtrendt midt på storetåa. Da begynner fellingen til tå. Starer runden midt under foten strikker du til det er tre masker igjen på pinnen, strikk to masker sammen, og strikk siste maske. Start neste pinne med en rett, en løst av, en rett, løft den løse masken over og strikk resten av pinnene. Neste pinne strikkes den tredje siste og nest siste maske sammen. Siste pinne starter med en rett, en løst av, en maske rett, løfte den løse masken over.

Fell fire masker slik annenhver pinne tilsammen tre ganger. Fortsett deretter med å felle hver pinne til det er 8 masker igjen. Trekk tråden gjennom de siste 8 maskene.