tirsdag 7. april 2015

Hjemmelaget såpe

Mine tremeninger har (hatt) hver sin blogg med gode tips til gode miljøtiltak og for å spare noen kroner. Et av tipsene er å lage hjemmelaget såpe av kaustisk soda og olje. Se her og her. Her kommer deres oppskrift på olivensåpe og kokossåpe:

Kokossåpe
Utstyr:
Gryte i rustfritt stål
Stavmikser
Noe å røre med (ikke av tre eller aluminium)
2 glass, kopper eller skåler
Kjøkkenvekt

En tom melkekartong
Oppvaskhansker og gjerne også briller
   
Ingredienser:
500 g delfiafett
150 g vann
73 g NaOH (kaustisk soda)
5–10 ml duftolje


Duftolje kan sløyfes. Ikke lag mindre oppskrift enn 500 g olje, da blir ikke lutmengden nøyaktig nok. 


Olivensåpe

Utstyr:
En gryte eller bolle til å blande såpen i (ikke aluminium)
2 glass, kopper eller skåler
Noe å røre med (ikke aluminium eller tre)
Stavmikser
Slikkepott
Kjøkkenvekt
En tom melkekartong

Ingredienser:
500 g olivenolje (OBS! Ikke det samme som 0,5 liter)
63 g kaustisk soda
150 ml vann
Evt. duftolje

Ikke kjøp den dyreste olivenoljen. Raffinert olje fungerer helt fint her. Kaustisk soda finnes i matbutikken sammen med vaskemidlene.

Framgangsmåte for begge såpeoppskriftene:
Til denne oppskriften trenger du en eller flere former med et totalt volum på omtrent 7 dl.

Mål opp kaldt vann og putt i en skål eller et glass som tåler høy temperatur. Sett frem vekta og ta på verneutstyr. Mål opp NaOH, veldig nøyaktig, i en kopp. Tilsett sodaen til vannet, litt etter litt, mens du rører med noe som ikke er laget av tre eller allumunium. Det er veldig viktig at du putter kaustisk soda i vann, og ikke vann i kaustisk soda! Rør til alle NaOH-krystallene har løst seg opp. Ikke pust inn gassen som utvikler seg og ikke få lut på huden. Det kan være lurt å være ute, eller under vifta over ovnen.

Reaksjonen mellom vann og NaOH er eksotermisk, det vil si at det utvikler seg varme. Luten vil derfor få en temperatur på 70-80 grader. Når du skal blande olje og lut er det viktig at de har omtrent samme temperatur. Dette kan du løse enten ved å varme opp oljen til samme temperatur som luten (bruk termometer!) eller vente til luten er avkjølt og blande når begge ingrediensene har romtemperatur. Jeg foretrekker det siste.

Ved bruk av kokos: smelt kokosfettet i en kjele av rustfritt stål og avkjøl til den også er romtemperert.

Når alt er klart heller du luten oppi olja. Så bruker du en stavmikser og mikser til blandingen blir omtrent like tykk som vaffelrøre. Forsøk å unngå å blande inn luft i røra, da kan det nemlig bli luftbobler i den ferdige såpa.

Deretter kan du tilsette duft , og så heller du hele sulamitten over i form. Såpa er fast etter omtrent et døgn i romtemperatur, og skjæres da opp i passende biter. Så må den modnes på et litt luftig sted i minst 2 uker, helst lenger, før den brukes. Før såpa har modnet inneholder den fortsatt lut, og er derfor ikke noe særlig å få på huden. Etterpå blir den derimot mild og fin!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar